powidła śliwkowe (3 dniowe)

4.47 (162 ocen)

  • 5 godz. 50 min

Ach te powidła, pracochłonne, czasochłonne, ale za to kiedy np w grudniu otworzymy sobie słoiczek ... to zachwyt nas dopadnie momentalnie.

  • 5 godz. 50 min

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek ( tych małych, najmniej atrakcyjnych z wyglądu)
    około 1,5 szklanki cukru (słodzę praktycznie na samym końcu smażenia)
    sok z cytryny (jeśli przesłodzimy)
    duużo cierpliwości
Wystaw ocenę:

4.47 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Powidła śliwkowe (3 dniowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, drylujemy, wsypujemy do dwóch misek, odstawiamy na dwie godzinki, żeby śliwki puściły sok, który następnie odsączamy, nawiasem mówiąc ten soczek to są pyszności.
  • 2. Śliwki wsypujemy do dwóch wielkich garnków, i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na malutkim ogniu przez około 2 godzinki, bardzo często mieszając, wyłączmy gaz, zostawiamy śliwki bez przykrycia, najlepiej na noc. Rano włączamy gaz i znów często mieszając gotujemy śliweczki przez około 1,5 godziny,dodajemy cukier, studzimy tak samo jak poprzednio i wieczorkiem włączamy gaz i gotujemy od 1 godziny do 1,5 mieszając już teraz praktycznie non stop. Powidła mają być praktycznie brązowe, gęste, zawiesiste :)
    Mnie z 5 kg śliwek wyszło 5 słoiczków i na jedno konkretne posmarowania chlebka, jak na zdjęciu.
    Ja słoiczki ze śliwkami pasteryzuję standardowo w gorącej wodzie przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować