Powidła mirabelkowe

4.5 (142 ocen)

Rewelacyjne do ciast

Składniki:

  • 3 kg mirabelek
    (pól na pół żółtych i czerwonych)
    po wypestkowaniu zostało ok. 2,3 kg
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Powidła mirabelkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mirabelki z cukrem 1. Mirabelki myjemy, usuwamy pestki, przekładamy na teflonowa patelnię z grubym dnem, zasypujemy cukrem i smażymy...
  • Powidła mirabelkowe 2. ...smażymy...
  • 3. A gdy będą już odpowiednio gęste przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Porady

Powidła z mirabelek są wyjątkowo kwaśne, można do nich sypać cukier i sypać, a one zesztywnieją, ale słodsze nie będą. Są jednak rewelacyjne do przekładania ciast, dzięki temu ostremu kwaskowemu posmakowi doskonale komponują się np. z masą chałwową. Ja podsmażam je kilka razy dziennie i odstawiam do wystygnięcia. Następnego dnia są gotowe do słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować