Powidła jagodowe

4.5 (186 ocen)

Nie ma nic lepszego niż otworzenie aromatycznych, owocowych przetworów w środku zimy. Zazwyczaj wszystkie przetwory dostawałam w prezencie od mamy. W tym roku postanowiłam, że będę je robić sama.

Składniki:

  • 1 kg jagód
    50g syropu z agawy w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Powidła Konfitury

Powidła jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jagódki 1. Jagody umyć, przełożyć do garnka o grubym dnie. Posypać syropem z agawy i pozostawić na ok 1 godzinę, żeby jagody puściły sok. Powidła należy smażyć ok 3 dni po około 1h. na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarło. Następnie gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić dnem do góry, aż przykrywka się zassie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować