POWIDŁA BEZ MIESZANIA

4.5 (151 ocen)

SĄ PYSZNE.PRZEPIS DOSTAŁAM OD MOJEJ CIOCI BARBARY .PIERWSZY RAZ ROBIŁAM GO Z NIEDOWIERZANIEM ŻE SIĘ NIE PRZYPALĄ ,WYSZŁY FANTASTYCZNE .

Składniki:

  • 5 kilogramów pozbawionych pestek śliwek węgierek , 1 kilogram cukru , 4 łyżki octu , 5 cukrów waniliowych , 4 łyżki kakao ,
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Powidła bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • POWIDŁA BEZ MIESZANIA CIĄG DALSZY . 1. Umyte i wydrylowane śliwki zasypać cukrem, w tym garnku w którym będą gotowane .Dodać ocet i wymieszać odstawić na 24 godziny( WAŻNE O TEJ PORY NIEWOLNO MIESZAĆ DO CZASU UGOTOWANIA BO POWIDŁA SIĘ PRZYPALĄ).Następnie gotujemy śliwki około 5 - 6 godzin na małym ogniu pod przykryciem (nadal nie mieszamy).Po upływie czasu zdjąć z ognia zmiksować z cukrami i kakao .gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO

Porady

Jeśli po ugotowaniu śliwki puszczą sporo soku ,można go odlać przed zmiksowaniem .Powidła wtedy będą bardziej gęste

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować