Potrwka z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 45 min

...

  • 45 min

Składniki:

  • •2 udka z kurczaka
    •1 tacka włoszczyzny
    •100 g masła
    •2 żółtka
    •1 łyżka mąki
    •1/2 szklanki śmietany
    •1/4 pęczka natki pietruszki
    •1 mała puszka groszku
    •Biały pieprz
    •Sól

Potrwka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka ugotować z dodatkiem warzyw i soli. Miękkie mięso wyjąć ,ostudzić i podzielić na porcje. Marchew i seler pokroić w grubą kostkę ,dodać z powrotem do bulionu. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę ,rozprowadzić bulionie ,zagotować. Dodać osączony (nie do końca) groszek i posiekaną natkę pietruszki ,dalej gotować ok. 5 min. 2 żółtka wymieszać ze śmietaną ,dodać do sosu ,doprowadzić do wrzenia. Doprawić odrobiną białego pieprzu. Podawać z ziemniakami lub sypkim ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy