Potrójnie różane babeczki

0 (0 ocen)

Pachnące latem i dziką różą babeczki z kremem

Składniki:

  • ciasto
    2 szklanki mąki
    1/4 szklanki oleju
    2 łyżki masła
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki ekstraktu różanego
    1/4 szklanki suszonych płatków róży
    krem
    1 szklanka mleka
    5 łyżek cukru pudru różanego
    1 łyżeczka ekstraktu różanego
    3-4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki masła
    opcjonalnie 3 krople czerwonego barwnika
    dekoracja
    bardzo drobno posiekane suszone płatki róży
    cukier aromatyzowany dziką różą

Potrójnie różane babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu dodajemy suszone płatki róży i łączymy z ciastem.
    Przy pomocy łyżki do lodów nakładamy po jednej porcji do wcześniej przygotowanych kolorowych papilotek.
    Babeczki pieczemy w 180 stopniach C około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.
    Krem
    Mleko, 2 łyżki cukru pudru i ekstrakt różany gotujemy, kiedy będzie ciepły dokładamy mąkę i energicznie mieszamy aby pozbyć się grudek. Gotujemy na małym ogniu około 2-3 minut, nie przerywając mieszania. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy dodać barwnik, 3 krople pozwolą uzyskać delikatnie różowy kolor. Masło i pozostały cukier miksujemy do uzyskania puszystej masy, następnie dokładamy naszą mączną masę. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Można też odrobinę wpuścić do babeczki, wciskając szprycę w głąb babeczki.
    Dla pogłębienia różanego smaku, krem posypujemy odrobiną suszonych płatków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy