Potrawka z żółądków kurzych

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Fajne danie z podrobów. Idealne do ryżu lub ziemniaków. Można zajadać z chlebem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500-600g żołądków kurzych
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    2 cebule
    ½ papryki czerwonej
    ½ papryki żółtej
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    4-5 ziaren pieprzu
    sól, pieprz
    kawałek chili
    olej do smażenia

    zasmażka:
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka z żółądków kurzych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zalać 4 szklankami wody zimnej. Dodać liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości.

  • 2. Warzywa korzeniowe obrać, wypłukać i pokroić na plasterki, selera w podobnej wielkości kawałki. Cebulę pokroić w pióra, oczyszczone papryki w kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim cebulkę z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Gdy ta będzie szklista dodać marchew, pietruszkę i seler. Smażyć jarzyny, aż lekko zmiękną, po czym dodać papryki-czerwoną, żółtą i chili. Smażyć wszystko jeszcze chwilkę.
  • 4. Gdy żołądki będą miękkie dodać do nich mieszankę warzywną, przecier pomidorowy i posiekane pomidory. Doprawić ewentualnie do smaku. Gotować 10 minut.
  • 5. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić łyżkę mąki, mieszając przesmażyć chwilkę po czym dodać do żołądków. Zagotować. Podawać z ziemniakami lub chlebem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować