Potrawka z żółądków kurzych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zalać 4 szklankami wody zimnej. Dodać liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości.
2.Warzywa korzeniowe obrać, wypłukać i pokroić na plasterki, selera w podobnej wielkości kawałki. Cebulę pokroić w pióra, oczyszczone papryki w kostkę.
3.Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim cebulkę z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Gdy ta będzie szklista dodać marchew, pietruszkę i seler. Smażyć jarzyny, aż lekko zmiękną, po czym dodać papryki-czerwoną, żółtą i chili. Smażyć wszystko jeszcze chwilkę.
4.Gdy żołądki będą miękkie dodać do nich mieszankę warzywną, przecier pomidorowy i posiekane pomidory. Doprawić ewentualnie do smaku. Gotować 10 minut.
5.Masło rozgrzać na patelni, wrzucić łyżkę mąki, mieszając przesmażyć chwilkę po czym dodać do żołądków. Zagotować. Podawać z ziemniakami lub chlebem
Komentarze