Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to bardzo smaczne i syte danie.Kruche mięsko z warzywami posypane serem żółtym.Ja podałam z ryżem ugotowanym na sypko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag surowej szynki wieprzowej
    3 duże marchewki
    pół puszki zielonego groszku
    1 średnia cebula
    olej do smażenia
    przyprawa do wieprzowiny
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    20 dag startego sera żółtego

Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mięso kroimy w niewielką kostkę.
  • 2. Mięso oprószamy przyprawą do wieprzowiny i przesmażamy na oleju do zrumienienia.
  • 3. Marchewki i cebulę obieramy,myjemy i osuszamy.Marchewki kroimy w słupki a cebulę w kostkę.Przygotowane warzywa przekładamy do mięsa.Całość podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Odparowujemy cały płyn.
  • 4. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy odsączony z zalewy groszek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Na talerze nakładamy porcje potrawki i posypujemy startym serem żółtym.Podajemy od razu gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy