Jest to bardzo smaczne i syte danie.Kruche mięsko z warzywami posypane serem żółtym.Ja podałam z ryżem ugotowanym na sypko.
1 godz. 30 min
Składniki:
50 dag surowej szynki wieprzowej
3 duże marchewki
pół puszki zielonego groszku
1 średnia cebula
olej do smażenia
przyprawa do wieprzowiny
sól i pieprz do smaku
Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mięso kroimy w niewielką kostkę.
2.Mięso oprószamy przyprawą do wieprzowiny i przesmażamy na oleju do zrumienienia.
3.Marchewki i cebulę obieramy,myjemy i osuszamy.Marchewki kroimy w słupki a cebulę w kostkę.Przygotowane warzywa przekładamy do mięsa.Całość podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Odparowujemy cały płyn.
4.Gdy mięso będzie miękkie dodajemy odsączony z zalewy groszek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Na talerze nakładamy porcje potrawki i posypujemy startym serem żółtym.Podajemy od razu gorące.
Komentarze