• Potrawka z parówek

    Autor: Agnieszka Majdanik, Piekary Śląskie

  • To moje danie „ratunkowe”. Taki obiad gotuję, gdy mam niewiele czasu.

  • Składniki

    6 parówek
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    2 małe cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki chili
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

  • Sposób przygotowania

    1.

    Cebule obieramy. Parówki i cebule kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Po chwili dodajemy parówki i podsmażamy ok. 5 minut, aż się lekko zrumienią.

    2.

    Kukurydzę osączamy i wsypujemy na patelnię. Fasolę wlewamy wraz z zalewą. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dusimy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub jasnym pieczywem. Potrawkę warto posypać koperkiem (może być mrożony lub suszony).

  • Słowa kluczowe (tagi):

    ryż, w_kilka_chwil, kukurydza, parówki, potrawka, czerwona fasola
  • 2 komentarze
    • bietka
      2012-06-14T09:53:45+02:00 bietka
      szybka i smaczna potrawa:)
    • ewoola
      2012-12-14T23:03:55+01:00 ewoola
      Ja powiem więcej - niesamowicie apetycznie prezentuje się z makaronem rurki! Niektórym może się to połączenie wydawać mdłe, ale jak dla mnie czerwona fasola z czymkolwiek nie wymieszana, zawsze świetnie smakuje z makaronem :)
      Potrawka za każdym razem szybko znika z talerzy, a po zjedzonym obiedzie (lub kolacji) zawsze żałuję, że nie zrobiłam więcej :)
      Polecam!

Autor: Agnieszka Majdanik, Piekary Śląskie

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-19T14:32:02+01:00

990 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_01-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »