Potrawka z leśnych grzybków

4.99 (156 ocen)

Bardzo delikatna potrawka z grzybków.Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.

Składniki:

  • 1/2 l. ugotowanych mieszanych leśnych grzybów
    2 cienkie parówki
    1 marchew
    1 cebula
    3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    200 ml. słodkiej śmietany 18%
    2 łyżki oleju
    sól,pieprz ziołowy,przyprawa uniwersalna,oregano.
Wystaw ocenę:

4.99 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z leśnych grzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić umyć i odgotować w wodzie,odcedzić i przepłukać przez sito.
  • Potrawka z leśnych grzybków 2. Warzywa oczyścić,umyć i rozdrobnić.Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę pokroić w kostkę,natkę pietruszki posiekać.Z parówek zdjąć osłonki i pokroić w pół talarki.
  • Potrawka z leśnych grzybków 3. Na patelni rozgrzać olej,zeszklić warzywa,dodać parówki,grzyby i smażyć do czasu odparowania wody.
  • Potrawka z leśnych grzybków 4. Przyprawić do smaku przyprawami i smażyć podlewając niewielkimi ilościami śmietany / wykorzystać 100 ml./ aby warzywa i grzyby nabrały śmietanowego smaku.
  • Potrawka z leśnych grzybków 5. Na koniec wlać pozostałą śmietanę,wsypać natkę pietruszki,wymieszać,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami.

Porady

Podawać z pieczywem,ziemniakami z wody,kaszą gryczaną.Najlepiej jednak smakuje z kluskami śląskimi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować