Potrawka z kurczakiem jie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do
drobiu. Czosnek obieramy, przekrawamy na pół i mieszamy z mięsem. Chłodzimy 3 godziny.
2.Marchewki obieramy i myjemy. Kroimy w ok. 3-cm kawałki, a potem
pionowo w cienkie plastry. Ogórki myjemy, obieramy i przekrawamy
wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w 1-cm kawałki.
3.Mięso rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy
ok. 10 minut. Dodajemy marchewkę i ogórka. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, mieszamy. Dusimy ok. 5 minut. Wlewamy szklankę wrzątku. Dusimy jeszcze ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
4.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Podajemy z potrawką.
Komentarze