Potrawka z kurczakiem Jie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ponad 2 lata mieszkałam w Chinach. Taką potrawę jadałam tam bardzo często.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    przyprawa do drobiu
    3 ząbki czosnku
    3 duże marchewki
    2 woreczki ryżu
    2 ogórki
    sól, pieprz
    łyżeczka vegety
    olej do smażenia

Potrawka z kurczakiem jie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do
    drobiu. Czosnek obieramy, przekrawamy na pół i mieszamy z mięsem. Chłodzimy 3 godziny.
  • 2. Marchewki obieramy i myjemy. Kroimy w ok. 3-cm kawałki, a potem
    pionowo w cienkie plastry. Ogórki myjemy, obieramy i przekrawamy
    wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w 1-cm kawałki.
  • 3. Mięso rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy
    ok. 10 minut. Dodajemy marchewkę i ogórka. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, mieszamy. Dusimy ok. 5 minut. Wlewamy szklankę wrzątku. Dusimy jeszcze ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Podajemy z potrawką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy