Potrawka z kurczaka z limonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy nie mam dużo czasu na przygotowanie obiadu, robię to szybkie, proste i smaczne danie.

Składniki:

  • ● 60 dag filetów z kurczaka
    ● limonka
    ● papryczka chili
    ● 200 ml śmietany 22-proc.
    ● 4 ząbki czosnku
    ● łyżka wermutu
    ● tymianek
    ● sól
    ● olej

Potrawka z kurczaka z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem, kroimy
    w poprzek w paski.
  • 2. Papryczkę myjemy, osuszamy
    i przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli potrawa ma nie
    być zbyt pikantna, nasionka
    usuwamy. Czosnek drobno
    kroimy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy
    olej. Wkładamy papryczkę,
    czosnek i mięso. Smażymy na
    złoty kolor. Dodajemy śmietanę,
    mieszamy. Limonkę szorujemy.
    Przekrawamy i wyciskamy
    z niej sok na patelnię.
    Resztę owocu wkładamy do
    potrawy. Wlewamy wermut,
    doprawiamy solą i tymiankiem.
    Mieszamy i chwilę dusimy.
    Przed podaniem limonkę
    wyjmujemy. Potrawkę podajemy
    z ryżem ugotowanym na
    sypko i dowolną surówką.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Najlepiej użyć świeżych listków tymianku (2-3 łyżki), które nadadzą potrawce wspaniały smak i aromat. ● Do potrawki świetnie pasuje surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym.

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy