Potrawka z kapusty czyli lekki bigosik

4.5 (174 ocen)

Bardzo smaczna i pożywna potrawka, którą można podać na obiad z ziemniaczkami albo zjeść samą z chlebkiem.

Składniki:

  • kapusta biała - 1 średnia szt.
    filet z kurczaka - 2 szt.
    kiełbasa chuda - 2 pętka
    marchew - 1 szt.
    przecier pomidorowy - 1.5 łyżki
    ketchup łagodny - 1 łyżka
    cukier - 1 płaska łyżka
    sól i pieprz - do smaku
    przyprawa do bigosu - 1 łyżeczka
    liście laurowe - 2 szt.
    ziele angielskie całe - 4 kulki
    sok z cytryny - kilka kropel
    czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
    koperek siekany - 2-3 łyżki
    przyprawa uniwersalna - 3/4 łyżki
    Pieprz czarny świeżo mielony - 1 duża szczypta
    oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
    woda -1.5 szkl.
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos Potrawka

Potrawka z kapusty czyli lekki bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu.
    Filety myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną oraz pieprzem świeżo mielonym. Podsmażamy na oliwie. (1 łyżeczka) pod przykryciem.
  • 2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz do smaku.
  • 3. Do bigosu dodajemy kurczaka oraz usmażoną na oliwie ( 1 łyżeczka) kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy przyprawę do bigosu, sok z cytryny oraz przecier i ketchup. Doprawiamy do smaku dodając cukier, koper, czosnek. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować