Potrawka z kapusty czyli lekki bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu.
Filety myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną oraz pieprzem świeżo mielonym. Podsmażamy na oliwie. (1 łyżeczka) pod przykryciem.
2.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz do smaku.
3.Do bigosu dodajemy kurczaka oraz usmażoną na oliwie ( 1 łyżeczka) kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy przyprawę do bigosu, sok z cytryny oraz przecier i ketchup. Doprawiamy do smaku dodając cukier, koper, czosnek. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
Komentarze