Potrawka z kaczki, z dwukolorowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu. Dzielę na dwie porcje.
Ryż zielony - na patelni rozpuszczam kulki szpinaku z oliwą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Gdy szpinak ma odpowiednią konsystencję dodaję ryż i mieszam.
Ryż czerwony - paprykę marynowaną, cebulę i paprykę ostrą siekam drobno, wrzucam na patelnię z odrobiną oliwy, smażę. Dodaję ketchup pikantny i robię sos - na ciepło, gdy jest gotowy dodaję drugą część ryżu i mieszam.
2.Potrawka z kaczki:
mrożone warzywa zalewam w rondlu wodą, dodaje cebulę, przyprawę uniwersalną. Warzywa maja się dusić do miękkości. Na patelnię wlewam odrobinę oliwy, wrzucam wcześniej pokrojoną na małe kawałki pierś z kaczki, dodaję przyprawy (gyros i zioła prowansalskie), lekko podsmażam. Gdy warzywa są miękkie, wrzucam do nich podsmażone kawałki kaczki (staram się bez tłuszczu) i znów duszę. Gdy woda prawie całkiem odparuje, dodaję małe opakowanie śmietany 30% i doprawiam do smaku.
3.Ryż nakładam do foremek, mocno przyklepuję i odbijam na talerzu dwa kolorowe koła. Potrawkę nakładam obok nich.
Komentarze