potrawka z indyka z bobem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Połączenie żurawiny z bobem i indykiem wyszło rewelacyjnie

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż dziki i parboiled: 100 gramów
    - bób: 200 gramów
    - udziec z indyka bez kości: 400 gramów
    - żurawina suszona: 50 gramów
    - płatki migdałowe: 30 gramów
    - kurkuma: 1 szczypta
    - chili: 1 szczypta
    - bazylia suszona: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - papryka słodka: 1 szczypta

Potrawka z indyka z bobem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy,
    • indyka pokroić w kostkę, przyprawić, obsmażyć na patelni,
  • 2. • żurawinę namoczyć w gorącej wodzie kilka minut,
    • wyłuskany bób ugotować w osolonej wodzie, zdjąć skórkę,
    • migdały uprażyć na suchej patelni
  • 3. • do indyka dodać bób, chwilę smażyć,
    • następnie dodać ryż i żurawinę, przyprawić, dodać migdały,
    • całość delikatnie wymieszać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy