Potrawka indonezyjska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zasmakowała mi u teściowej. Teraz robię ją sama.

Składniki:

  • ● 50 dag schabu
    ● 1 kg porów
    ● 3 duże czerwone papryki
    ● 4 jabłka
    ● 1 kg bananów
    ● 1/2 op. rodzynek
    ● keczup
    ● curry
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól, pieprz
    ● cukier
    ● łyżeczka kurkumy
    ● olej do smażenia
    ● 20 dag ryżu

Potrawka indonezyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy. Obieramy i kroimy w małą kostkę. Pory oczyszczamy i kroimy w plastry. Papryki myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski. Banany obieramy i kroimy w plasterki.
  • 2. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pora, paprykę, jabłka i rodzynki. Dusimy do miękkości. Dodajemy banany. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, przyprawa uniwersalna, cukrem i keczupem.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę. Odcedzamy. Podajemy do potrawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy