POTRAWKA EKSPRESOWA Z PAPRYKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie, pożywne danie. Z delikatną nutką pikanterii.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki :
    50 dag mięsa mielonego wołowego
    2 papryki czerwone
    3 małe marynowane papryczki peperoni (czerwona, pomarańczowa i zielona)
    3 pomidory
    2 cebule
    1 marchewka
    1 pietruszka
    ząbek czosnku
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    4 łyżeczki mleczka kokosowego
    2 łyżki smalcu
    2 liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela
    trochę posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz, papryka mielona słodka, jarzynka, oregano

    2 szklanki ryżu

Potrawka ekspresowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • POTRAWKA EKSPRESOWA Z PAPRYKĄ 1. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu, podsmażamy mięso. Dodajemy sól i pieprz, odstawimy. Na drugiej głębokiej patelni rozpuszczamy drugą łyżkę smalcu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki. Czerwoną paprykę (usuwamy pestki), pomidory (ściągamy skórkę) i cebulę kroimy w duże kawałki i wszystko wrzucamy na patelnię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, angielskie ziele. Dusimy przez 15 minut. Dokładamy podsmażone mięso, delikatnie mieszamy. Pod koniec wrzucamy papryczki peperoni. Łączymy z przecierem i zagęszczamy mleczkiem kokosowym. Wsypujemy natkę pietruszki i przyprawy. Gotujemy przez chwilkę. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy