Potrawa mięsna w kwiatach cukinii

0 (0 ocen)

  • 50 min

Danie wymyśliłam sama. Będąc na śląsku znajoma powiedziała ,że jadła właśnie danie z kwiatków cukinii ale przepisu nie wzięła. Postanowiłam zrobić . Wyszło mi nawet fajne danie. Rodzinie smakowało bardzo.

  • 50 min

Składniki:

  • 12 kwiatków z cukinii
    20dkg mięsa wieprzowego mielonego
    1 mała cukinia
    1 mała cebulka
    czubryca, pieprz ziołowy podlaski
    vegeta
    olej do smażenia

    Panierka:

    1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki wody
    1 jajko
    1 łyżeczka vegety.

Potrawa mięsna w kwiatach cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z krzaka cukinii zerwać 12 kwiatków z ogonkami. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tartce jarzynowej
  • 2. Do patelni wlać trochę oleju i usmażyć mięso, dodać cebulę i cukinię doprawić przyprawami ( czubryca, pieprz i vegeta) i smażyć
  • 3. Następnie bierzemy kwiatek , odchylamy płatki i gotowym farszem nadziewamy, powoli upychając bo płatki są delikatne, końce płatków skręcamy. Następnie panierujemy w panierce i smażymy. Usmażone układamy na talerzu i dekorujemy .
  • 4. Wszystkie składniki na panierkę wymieszać.

Porady

Danie to podaję z ziemniakami i surówką z kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy