Postne trójkąciki francuskie

5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy z obiadu zostanie kasza, wykorzystuję ją, robiąc te pyszne trójkąciki.

Składniki:

  • op. ciasta francuskiego
    10 dag ugotowanej kaszy gryczanej
    20 dag półtłustego twarogu
    1-2 łyżki śmietany 18-proc.
    mała cebula
    zioła prowansalskie
    przyprawa grecka
    przyprawa włoska
    maggi
    ostra mielona papryka
    pieprz
    białko
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Postne trójkąciki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: twaróg rozkruszamy i dokładnie mieszamy z kaszą.
    Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy do twarogu i kaszy. Mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku.
  • 2. Ciasto kroimy w kwadraty o boku 8 cm. Na każdy kawałek wykładamy po 1-2 łyżeczki farszu. Składamy na pół po przekątnej i dokładnie zlepiamy, dociskając widelcem.
  • 3. Trójkąty smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25 minut na blasze wyłożonej
    papierem do pieczenia w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kasza Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować