Postne kotlety

4.5 (158 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jedna z odmian śląskich, postnych kotletów, które można zrobić z wielu składników. W moim domu królują właśnie te - z ziemniakami, kaszą jęczmienną i kapustą. Polecam!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowane ziemniaki np. z poprzedniego dnia: 200 gramów
    - ugotowana kasza jęczmienna: 200 gramów
    - młoda kapusta: 300 gramów
    - Szczypiorek posiekany: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - czosnek zabek: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 2 szczypty
    - tłuszcz do smażenia: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Postne kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapusta opłukoć i drobno posiekoć. Ugotoweć w gorkiej, uosolonyj wodzie, fest łodcedzić. W misce wyfyrlać ugotowane, złonaczone kartofle, kasza i kapusta. Wbić jajco, ciepnyńć sznitloch, wycisnyńć czosnek i doć tela bułki tartyj, aże bydzie fertig i nie mamlate. Obtoczyć w bułce tartyj i smażić na rozgrzanym fecie.
  • 2. Kapustę opłukać i drobno posiekać. Ugotować w osolonej wodzie, dokładnie odcedzić (na sitku). W misce wymieszać ugniecione, ugotowane ziemniaki, kaszę i kapustę. Wbić jajko, dodać szczypiorek, wycisnąć ząbek czosnku. Wsypywać bułkę tartą, aż masa nie będzie zbyt rzadka. Formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować