Jedna z odmian śląskich, postnych kotletów, które można zrobić z wielu składników. W moim domu królują właśnie te - z ziemniakami, kaszą jęczmienną i kapustą. Polecam!
Postne kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapusta opłukoć i drobno posiekoć. Ugotoweć w gorkiej, uosolonyj wodzie, fest łodcedzić. W misce wyfyrlać ugotowane, złonaczone kartofle, kasza i kapusta. Wbić jajco, ciepnyńć sznitloch, wycisnyńć czosnek i doć tela bułki tartyj, aże bydzie fertig i nie mamlate. Obtoczyć w bułce tartyj i smażić na rozgrzanym fecie.
2.Kapustę opłukać i drobno posiekać. Ugotować w osolonej wodzie, dokładnie odcedzić (na sitku). W misce wymieszać ugniecione, ugotowane ziemniaki, kaszę i kapustę. Wbić jajko, dodać szczypiorek, wycisnąć ząbek czosnku. Wsypywać bułkę tartą, aż masa nie będzie zbyt rzadka. Formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Komentarze