POSTNE GOŁĄBKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI

4.47 (146 ocen)

  • 2 godz.

Zawsze robię te gołąbki po grzybobraniu. Są świetne na piątkowy obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Gołąbki :
    - 13 dużych liści białej kapusty (+ kilka do wyłożenia naczynia do pieczenia gołąbków)
    - 3 szklanki ryżu
    - grzyby leśne świeże (po ugotowaniu, 3 szklanki pokrojonych grzybów)
    - 3 cebule
    - 1kostka rosołowa grzybowa
    - 2 ząbki czosnku
    - przyprawa uniwersalna, pieprz, sól
    - maggi w płynie
    - 2 łyżki oleju
    - 2 łyżki masła
    Sos :
    - 2 cebule
    - 6 podgrzybków
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka oleju
    - przyprawa uniwersalna, pieprz
    - śmietana
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Postne gołąbki z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • postne gołąbki z grzybami leśnymi 1. Liście kapusty wrzucić na wrzątek, jak się zagotują, wyjąć na talerz do ostudzenia.
  • Postne gołąbki z grzybami leśnymi 2. Ugotować ryż na sypko w wodzie osolonej przyprawa uniwersalna.
  • Postne gołąbki z grzybami leśnymi 3. Grzyby (do gołąbków i do sosu) oczyścić, opłukać, pokroić i chwilę pogotować. Odcedzić (pozostawiając wodę z gotowania).
    Cebule obrać, pokroić. Zeszklić na oleju i maśle. Dodać grzyby (zostawić 4 łyżki grzybów do sosu) i dusić do miękkości, podlewać w razie potrzeby pozostawioną wodą z gotowania grzybów. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę., kostkę rosołową, pieprz.Mieszać, żeby się nie przypaliły. Jak grzyby będą miękkie, ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać masę grzybową do ryżu. Wymieszać, przyprawić maggi i ewentualnie solą i pieprzem.
  • Postne gołąbki z grzybami leśnymi 4. Z liści kapusty ściąć górną część głównego nerwu.
    Zawijać farsz w liście. Naczynie przeznaczone do pieczenia gołąbków wysmarować tłuszczem i wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożyć ciasno gołąbki, przykryć liśćmi kapusty. Podlać gołąbki wodą osoloną przyprawa uniwersalna.
    Dusić w piekarniku, aż kapusta będzie miękka (około 1 godziny).
    W razie potrzeby uzupełniać wyparowaną wodę.
  • 5. Na oleju i maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pozostałe grzyby, przyprawa uniwersalna, pieprz i dusić do miękkości, mieszając i podlewając wodą.
    Jak grzyby będą miękkie, dodać śmietanę uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu.
    (Jeżeli sos będzie rzadki, to przed dodaniem śmietany, zagęścić go mąką wymieszana z odrobiną wody).
  • Postne gołąbki z grzybami leśnymi 6. Gołąbki podawać na gorąco z sosem grzybowym.

Porady

Gołąbki podajemy jako danie obiadowe z sosem i z ziemniaczkami, lub tylko z sosem jako gorąca kolacja. Przygotowanie jest pracochłonne, ale warto popracować dla ich wspaniałego smaku. Gołąbki można mrozić i odgrzewać, gdy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować