Postna kapusta z fasolą

4.8 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W domu rodziny Słomskich z Domaszczyna już pachnie świętami. Przygotowania idą pełną parą.

Składniki:

  • ● 1/2 kg kiszonej kapusty
    ● 1/4 kg fasoli jasiek
    ● 5 średnich ziemniaków
    ● 1 duża cebula
    ● olej
    ● przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kostka rosołowa, maggi, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.8 (171 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Postna kapusta z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy. Kapustę
    płuczemy i kroimy, żeby nie
    była zbyt długa. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki
    i wrzucamy do kapusty. Całość
    zalewamy wodą i gotujemy,
    dodając liść laurowy, ziele
    angielskie i kostkę rosołową,
    aż ziemniaki będą miękkie.
  • 2. Fasolę gotujemy w osolonej
    wodzie w oddzielnym
    garnku. Gdy ziemniaki będą
    miękkie, rozgniamy je tłuczkiem
    w kapuście. Dodajemy
    fasolę, doprawiamy do smaku
    solą, pieprzem i maggi.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę,
    smażymy na gorącym oleju,
    aż się ładnie zezłoci, i dodajemy
    do kapusty. Mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować