Pospółka lub zagraj

4.48 (154 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa rodem z ziemi chełmińsko - dobrzyńskiej, a swoją drogą zapraszam w północne regiony kujawsko - pomorskiego!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 5 sztuk
    - zacierki: 5 łyżek
    - boczek wędzony: 20 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zacierki

Pospółka lub zagraj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, drobno pokroić, wrzucić do większego garnka.
  • 2. Zalać wodą (prawie do pełna), wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, posolić. Gotować.
  • 3. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć wrzucić zacierki i gotować dalej (sprawdzić, czy woda jest odpowiednio słona).
  • 4. Boczek wysmażyć na patelni razem z posiekaną cebulą i gdy zacierki i ziemniaki będą już miękkie, dodać do zupy. Zamieszać. Doprawić pieprzem i gotowe.
  • 5. Zacierki można kupić gotowe lub zrobić z mąki i wody.

    Można podawać z gotowaną kiszoną kapustą!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować