Bardzo efektowny deser. Lekki sernik na zimno z mocno porzeczkowym wnętrzem. Prosty i szybki w przygotowaniu, choć czas chłodzenia znacznie go wydłuża.
Dla 8 osób
Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 24 ciastka oreo, bez masy
- 50-60 g roztopionego zimnego masła
- 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny + 100 ml wody
Masa porzeczkowa:
- szklanka porzeczek czarnych + 1/2 niebieskiej galaretki rozrobionej w 50 ml. wody
- 2 szklanki porzeczek żółtych + 1 galaretka w kolorze żółtym rozrobiona 100 ml. wody
- 3 szklanki porzeczek czerwonych + 1,5 galaretki czerwonej rozrobionej w 150 ml. wody
"porzeczkowy zawrót głowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki zmiksować i połączyć z przestudzonymi galaretkami. Z każdego rodzaju zostawiłam po troszkę całych owoców i takie wrzuciłam do galaretek
Naszykować 3 różnej wielkości miseczki. U mnie o wymiarach 9,12,17 cm.
Do każdej wlać galaretkę porzeczkową, do najmniejszej czarną, następnie żółtą i czerwoną. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Stężałe galaretki wyciągnąć z miseczek, czarną odłożyć, w żółtej wyciąć kółko najmniejszą miseczką, w czerwonej wyciąć kółko średnią miseczką. Wycięte okręgi połączyć jak przedstawiłam na zdjęciu:
2.Ciastka zmiksować blenderem, lub pokruszyć tłuczkiem. Wymieszać z przestudzonym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Dno tortownicy wylepić masą ciasteczkową - najlepiej zrobić to ręką w woreczku foliowym. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszając dokładnie by nie pozostały grudki, odstawić do przestudzenia.
Sery i jogurty zmiksować z cukrem, na końcu wlać cienkim strumieniem przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.
Masę serową podzilić na 2 części ( 1/3 i 2/3) Mniejszą częśc masy wylać na ciasteczkowy spód, na to wyłożyć galaretki i zalać pozostałą masą. Wyrównać. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Komentarze