"Porzeczkowy zawrót głowy"

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Bardzo efektowny deser. Lekki sernik na zimno z mocno porzeczkowym wnętrzem. Prosty i szybki w przygotowaniu, choć czas chłodzenia znacznie go wydłuża.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

    - 24 ciastka oreo, bez masy
    - 50-60 g roztopionego zimnego masła
    - 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
    - 400 g gęstego jogurtu naturalnego
    - 250 g serka mascarpone
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 4 łyżki żelatyny + 100 ml wody

    Masa porzeczkowa:

    - szklanka porzeczek czarnych + 1/2 niebieskiej galaretki rozrobionej w 50 ml. wody
    - 2 szklanki porzeczek żółtych + 1 galaretka w kolorze żółtym rozrobiona 100 ml. wody
    - 3 szklanki porzeczek czerwonych + 1,5 galaretki czerwonej rozrobionej w 150 ml. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

"porzeczkowy zawrót głowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sposób ułożenia wyciętych galaretek. 1. Porzeczki zmiksować i połączyć z przestudzonymi galaretkami. Z każdego rodzaju zostawiłam po troszkę całych owoców i takie wrzuciłam do galaretek
    Naszykować 3 różnej wielkości miseczki. U mnie o wymiarach 9,12,17 cm.
    Do każdej wlać galaretkę porzeczkową, do najmniejszej czarną, następnie żółtą i czerwoną. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
    Stężałe galaretki wyciągnąć z miseczek, czarną odłożyć, w żółtej wyciąć kółko najmniejszą miseczką, w czerwonej wyciąć kółko średnią miseczką. Wycięte okręgi połączyć jak przedstawiłam na zdjęciu:
  • 2. Ciastka zmiksować blenderem, lub pokruszyć tłuczkiem. Wymieszać z przestudzonym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Dno tortownicy wylepić masą ciasteczkową - najlepiej zrobić to ręką w woreczku foliowym. Wstawić na 30 minut do lodówki.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszając dokładnie by nie pozostały grudki, odstawić do przestudzenia.
    Sery i jogurty zmiksować z cukrem, na końcu wlać cienkim strumieniem przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.
    Masę serową podzilić na 2 części ( 1/3 i 2/3) Mniejszą częśc masy wylać na ciasteczkowy spód, na to wyłożyć galaretki i zalać pozostałą masą. Wyrównać. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
    Przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować