PORZECZKOWY 3 BIT

4.49 (170 ocen)

Mój dzisiejszy pomysł na letnie ciasto, które "podbiło" serca domowników. Super okazało się połączenie słodkiego karmelu z kwaśną porzeczką. Smaki się wyrównały. Polecam.

Składniki:

  • 200 gram masy krówkowej kajmakowej (1/2 puszki)
    ok. 55 sztuk herbatników maślanych

    masa porzeczkowa:
    1 szklanka porzeczek czerwonych
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 3 łyżkach zimnej wody
    3 łyżeczki żelatyny rozrobione w 3 łyżkach gorącej wody
    330 ml śmietany 30% schłodzonej
    2 łyżki cukru pudru

    masa budyniowa:
    250 ml mleka (szklanka)
    1/3 szklanki cukru
    1 żółtko
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    100 gram miękkiego masła

    3/4 szklanki porzeczek czerwonych do ułożenia na masie porzeczkowej
    4 kostki czekolady gorzkiej do starcia na wiórki
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Porzeczkowy 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • porzeczkowe ciasto 1. W kwadratowej tortownicy o wymiarach 24 cm x 24 cm na dnie układamy papier do pieczenia, a na nim warstwę herbatników. Na herbatniki nakładamy masę krówkową. Dalej układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. Na sam koniec wylewamy masę porzeczkową i układamy na niej porzeczki, robiąc 2 cm przerwy/paski, by później można było lepiej kroić ciasto. Posypujemy starta gorzką czekoladą.
  • 2. Przygotowujemy masę budyniową. Pół szklanki mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy bardzo dokładnie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając bardzo szybko, by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, studzimy go. Miękkie masło ucieramy mikserem i cały czas miksując - dokładamy partiami zimny budyń.
  • 3. Przygotowujemy masę porzeczkową. Rozrabiamy żelatynę. Porzeczki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy wodę, włączamy palnik i zagotowujemy, lekko odparowujemy. Następnie przecieramy porzeczkowy sos przez sitko, aby został nam czysty sosik. Ponownie go zagotowujemy i dodajemy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy rozrobioną żelatynę, mieszamy do całkowitego połączenia, powstanie mus. Już nie gotujemy.Studzimy.
    Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do niej partiami mus porzeczkowy i miksujemy. Powstanie różowa masa porzeczkowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować