Mój dzisiejszy pomysł na letnie ciasto, które "podbiło" serca domowników. Super okazało się połączenie słodkiego karmelu z kwaśną porzeczką. Smaki się wyrównały. Polecam.
Składniki:
200 gram masy krówkowej kajmakowej (1/2 puszki)
ok. 55 sztuk herbatników maślanych
masa porzeczkowa:
1 szklanka porzeczek czerwonych
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 3 łyżkach zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w 3 łyżkach gorącej wody
330 ml śmietany 30% schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
Porzeczkowy 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kwadratowej tortownicy o wymiarach 24 cm x 24 cm na dnie układamy papier do pieczenia, a na nim warstwę herbatników. Na herbatniki nakładamy masę krówkową. Dalej układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. Na sam koniec wylewamy masę porzeczkową i układamy na niej porzeczki, robiąc 2 cm przerwy/paski, by później można było lepiej kroić ciasto. Posypujemy starta gorzką czekoladą.
2.Przygotowujemy masę budyniową. Pół szklanki mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy bardzo dokładnie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając bardzo szybko, by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, studzimy go. Miękkie masło ucieramy mikserem i cały czas miksując - dokładamy partiami zimny budyń.
3.Przygotowujemy masę porzeczkową. Rozrabiamy żelatynę. Porzeczki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy wodę, włączamy palnik i zagotowujemy, lekko odparowujemy. Następnie przecieramy porzeczkowy sos przez sitko, aby został nam czysty sosik. Ponownie go zagotowujemy i dodajemy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy rozrobioną żelatynę, mieszamy do całkowitego połączenia, powstanie mus. Już nie gotujemy.Studzimy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do niej partiami mus porzeczkowy i miksujemy. Powstanie różowa masa porzeczkowa.
Komentarze