Porzeczkowiec

4.51 (144 ocen)

Lekkie z zarazem intensywnie czekoladowe ciasto w połączeniu z masą serowo śmietanową, dają nam smak, który długo pozostaje nam w pamięci.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczeni
    1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru

    Krem:
    250 ml śmietanki 30%
    200 g sera białego drobno mielonego
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Ponadto:
    dżem porzeczkowy
    200 ml śmietany 30 %
    2 razy śmietan fix
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche mieszamy ze sobą. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z resztą składników, oraz olej, wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( porcja na tortownicę o średnicy 21 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i po łyżce sera, ciągle ubijając. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę.
  • 3. Ciasto przekrawamy na połowę jeżeli wydaje nam się, że może być za suche to nasączamy je ponczem przygotowanym z wody i odrobiny alkoholu. Jedną część (dolną) smarujemy dżemem porzeczkowym na to wykładamy masę serową przykrywamy druga połową ciasta, na górę wykładamy bitą śmietanę, możemy całość posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Sery Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować