1.Składniki suche mieszamy ze sobą. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z resztą składników, oraz olej, wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( porcja na tortownicę o średnicy 21 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
2.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i po łyżce sera, ciągle ubijając. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę.
3.Ciasto przekrawamy na połowę jeżeli wydaje nam się, że może być za suche to nasączamy je ponczem przygotowanym z wody i odrobiny alkoholu. Jedną część (dolną) smarujemy dżemem porzeczkowym na to wykładamy masę serową przykrywamy druga połową ciasta, na górę wykładamy bitą śmietanę, możemy całość posypać startą czekoladą.
Komentarze