Porzeczkowiec

4.5 (184 ocen)

  • 2 min

OBŁĘDNIE, pyszne czekoladowe ciasto. Wilgotne, mięciutkie przełożone dżemem porzeczkowym i dwoma masami. Od dziś moje najlepsze... ulubione. Dosłownie można się w nim ,,zakochać". Przepis z internetu, ilość składników dobrałam wg swoich potrzeb.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    1/2 szkl. wody
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. oleju
    5 łyżek kakao, typu DecoMorreno

    c.d
    5 jaj
    1/2 szkl. cukru
    1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa serowa:
    450 g sera białego ,,mój ulubiony" z Wielunia
    200 g masła lub dobrej margaryny
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru

    Masa śmietanowa:
    400 g śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    2 śmietan-fix

    Dodatkowo
    1 słoik dżemu porzeczkowego (280g)
    1/3 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady (ewent. kakao)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa zcekoladowa - Wszystko zagotować, do rozpuszczenia składników i wystudzić.
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku. Następnie wlać powoli wystudzoną masę kakową, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Przelać do formy o rozm. 20x36cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok. 45 min.
    Po wystudzeniu, wyjąć i przekroić ciasto na 2 blaty.

    Masa serowa:Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce ser cały czas mieszając
    Masa śmietanowa:Do miski wlać śmietanę, cukier, śmietan-fixy. Wszystko ubić na sztywno.
    Przełożenie:
    Ciasto-dżem-masa serowa-ciasto-dżem-masa śmietanowa-starta czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować