Bez cukrowy dietetyczny deser z owocami i do tego zdrowy :-)
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1 i ½ szklanki mleka sojowego
½ szklanki porzeczki czarnej
15 dkg porzeczek czarnych na mus
½ szklanki porzeczki czerwonej
3 łyżeczki żelatyny
3 maliny
Listki mięty
Porzeczkowe tęczowe galaretki sojowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.½ szklankę mleka podgrzewam i rozpuszczam w nim ½ łyżeczki żelatyny. Na dno foremek wkładam po 6 kulek porzeczek. Zalewam je mlekiem wstawim do lodówki. Czarne porzeczki miksuję blenderem, przecieram przez sito, i podgrzewam w celu rozpuszczenia ½ łyżeczki żelatyny.
Zalewam warstwę mleka w foremkach. ½ szklanki mleka podgrzewam, rozpuszczam żelatynę i zalewam tężejącą warstwę z czarnej porzeczki. Czerwone porzeczki miksuję blenderem, przecieram przez sito, podgrzewam i rozpuszczam żelatynę. Zalewam kolejną warstwę. Ostatnia warstwa jest z mleka sojowego. Galaretki są bez cukru z racji mojej diety, oczywiście polecam dodanie cukru w zalezności jak kto lubi. Galaretki dekoruję malinami. 15 dkg porzeczek czarnych miksuję blenderem, przecieram przez sito, i wylewam na talerz.
Komentarze