Porzeczkowe Bounty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na miękkim kruchym cieście wyłożone są tutaj czerwone porzeczki przykryte kołderką z kokosowej masy, która smakiem przypomina batoniki Bounty. Całość polana jest polewą z mlecznej czekolady. Ciekawe, bardzo smaczne ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki mąki
    50 g masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 zaokrąglona łyżka cukru
    1 żółtko

    Masa kokosowa:
    200 g wiórek kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    100 ml mleka

    200 g czerwonych porzeczek

    Polewa:
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Porzeczkowe bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 minut.
  • 2. Masa kokosowa:
    Do wiórek kokosowych wsypać cukier, wlać mleko, wymieszać łyżką.
    Na podpieczony spód wyłożyć pojedynczą warstwą czerwone porzeczki, na nie wyłożyć łyżką masę kokosową, wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut. Wystudzić.
  • 3. Polewa:
    Do rondelka wlać ok. 1/2 szklanki wody, na nim ustawić talerz z połamaną czekoladą i olejem. Wstawić na palnik, chwilę podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady, wymieszać ją łyżką. Płynną czekoladą polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować