Ciasto porzeczkowa pokusa

4.5 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 jajka
    1/2 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

    Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą

    500g białego sera w wiaderku
    500ml śmietany 36%
    5 łyżek żelatyny
    10 łyżek mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    250g świeżych czerwonych porzeczek
    1 galaretka poziomkowa
    1/2 szklanka wrzątku
    80g mlecznej czekolady

    Mus porzeczkowy:

    250g świeżych czerwonych porzeczek
    1 galaretka truskawkowa
    1 szklanka wrzątku
    2 łyżki cukru

    Poncz:

    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/3 szklanki wrzątku
    40ml likieru amaretto

    Dodatkowo na dekorację:

    250ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    420g rurek czekoladowych
    czerwone perełki dekoracyjne

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto porzeczkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04oq8is 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy
    o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
  • image-1xpl0is 2. Masa serowo-porzeczkowa ze startą czekoladą:
    Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę, zagotować (nie gotować), wystudzić.
    Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej
    dodać porzeczki wymieszane z galaretką a do drugiej startą czekoladę, masy dokładnie wymieszać.
  • image-27bp62h 3. Mus porzeczkowy:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę i zagotować (nie gotować), pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.
  • 5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały obwód formy obłożyć rurkami z czekolady. Następnie wylać białą masę serową
    z czekoladą, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki
    na 20-30 minut. Na wierzch wylać tężejący mus porzeczkowy.
  • image-0pw4v6m 6. Dekoracja:
    Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować