Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.
Ciasto porzeczkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy
o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
2.Masa serowo-porzeczkowa ze startą czekoladą:
Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę, zagotować (nie gotować), wystudzić.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej
dodać porzeczki wymieszane z galaretką a do drugiej startą czekoladę, masy dokładnie wymieszać.
3.Mus porzeczkowy:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę i zagotować (nie gotować), pozostawić do lekkiego stężenia.
4.Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.
5.Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały obwód formy obłożyć rurkami z czekolady. Następnie wylać białą masę serową
z czekoladą, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki
na 20-30 minut. Na wierzch wylać tężejący mus porzeczkowy.
6.Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.
Komentarze