Porzeczkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać do tego żółtka, masło, zimną wodę oraz śmietanę i szczyptę soli. Wszystko razem połączyć i zagnieść kruche ciasto. Następnie włożyć je na ok. 45 min do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem dno dużej tortownicy (o średnicy 26 – 28 cm) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiekać 10 minut w temperaturze 180 °C.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna. Czerwone porzeczki obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie oprószyć je dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i dodać do białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Całość włożyć ponownie do piekarnika i piec przez ok. 40 min w temperaturze 160 °C.
Smacznego!
Komentarze