Porzeczkowa Pokusa

5 (164 ocen)

  • 60 min

Wyśmienity deser na letnie dni. Najlepiej smakuje na zimno, gdyż kwaśny smak porzeczek jest mniej intensywny.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    25 dag mąki pszennej
    10 dag cukru
    ½ opakowania cukru waniliowego
    15 dag masła
    4 żółtka
    1 łyżka zimnej wody
    3 łyżki stołowe śmietany
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    4 białka
    20 dag cukru pudru
    50 dag porzeczek czerwonych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Porzeczkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać do tego żółtka, masło, zimną wodę oraz śmietanę i szczyptę soli. Wszystko razem połączyć i zagnieść kruche ciasto. Następnie włożyć je na ok. 45 min do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem dno dużej tortownicy (o średnicy 26 – 28 cm) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiekać 10 minut w temperaturze 180 °C.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna. Czerwone porzeczki obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie oprószyć je dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i dodać do białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Całość włożyć ponownie do piekarnika i piec przez ok. 40 min w temperaturze 160 °C.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować