Porzeczkowa krajanka

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Ciasto które rozpływa się w ustach :) Cienkie blaty ciasta przekładane masą z czerwonej porzeczki i lekką masą budyniową

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki
    100 g miękkiego masła
    100 g cukru
    1 białko
    100 g kwaśnej śmietany
    1 zaokrąglona łyżeczka sody

    masa owocowa:
    1 i 1/2 szklanki czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)
    1/2 szklanki wody
    3 zaokrąglone łyżki cukru
    pogotować, razem ma być 1 szklanka przecieru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    1 kisiel poziomkowy (do kubka) na 175 ml wody

    krem budyniowy:
    6 żółtek
    500 ml mleka
    100 g cukru
    1 budyń śmietankowy z cukrem
    200 ml słodkiej śmietanki 12%
    ew. 100 ml likieru waniliowego
    1 opakowanie żelatyny fix
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Porzeczkowa krajanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, zmiksować. Dodać białko, śmietanę, mąkę i sodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część z osobna wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, równomiernie (bardzo cienko) rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 6-7 minut. Ostudzić.
  • 2. masa owocowa:
    Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wstawić na palnik, lekko podgrzać do jej rozpuszczenia.
    Czerwone porzeczki wsypać do rondelka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować ok. 3-4 minut. Powstałego przecieru powinno wyjść ok. 300 ml, jeśli jest mniej, dolać wody do uzyskania pożądanej objętości. Do gorących, rozgotowanych owoców wsypać kisiel "do kubka", dobrze wymieszać. Zaraz potem wlać żelatynę, krótko wymieszać.
    Połowę gorącej masy owocowej wyłożyć na jeden blat ciasta, cienko rozprowadzić, zaraz przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma blatami ciasta. Odstawić do zastygnięcia.
  • 3. krem budyniowy:
    Ok 400 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Żółtka zmiksować z pozostałym mlekiem i budyniem, wlać do gorącego mleka, razem zagotować. Powstały budyń odstawić do ostudzenia.
    Do zimnego budyniu wlać śmietankę i likier waniliowy, krótko zmiksować.
    Żelatynę fix przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę wlać do mieszanki budyniu ze śmietanką, krótko zmiksować.
    Połowę (lub trochę więcej) powstałego kremu wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Ozdobić czerwonymi porzeczkami lub innymi świeżymi owocami.

Porady

Zamiast czerwonej porzeczki, można użyć innych czerwonych owoców - truskawek lub malin (należy je tylko rozdrobnić).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować