Porzeczkowa a'la tarta z masą śmietankowo- jajeczną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To taka tarta nie tarta...... bo ...cienkie dietetyczne drozdzowe ciasto z czerwonymi nieco gorzkawymi porzeczkami zatopione w słodkiej masie jajeczno smietankowej -po prostu pysznie:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    70 ml mleka
    15 gmiekkiego masła
    1 czubata szklanka maki
    1 żółtko
    15 g drozdzy
    25 g cukru
    szczypta soli

    Nadzenie:
    500 g porzeczek czerwonych obranych ze szypułek
    150 ml kwaśnej śmietany
    100 g cukru
    2 jajka
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Porzeczkowa a'la tarta z masą śmietankowo- jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdzowe:

    Podgrzać mleko, roztopić w nim masło. Połączyć z resztą składników, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi swą objętość, krótko ponownie zagnieść.( jesli jest zbut rzadkie, dodac troche maki ) Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować krążek o średnicy 28 cm.
    Wyłożyć na dno foremki wysmarowanej tłuszczem pamietajac by ciastem wylepic takze i brzegi zeby masa nie wypłyneła. Kolejne 10 minut pozostawić przykryte do wyrośnięcia.
    Piekarnik nastawić na 180` C. Porzeczki rozłożyć na cieście.
    Śmietane połaczyc z jajkami dodac oba cukry i zmikowac na gładka mase.
    Masą śmietanowo-jajeczną zalać porzeczki.
    Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut, aż się zezłoci.Smacznego:)

Porady

forma o sr. 26 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować