Pory zapiekane pod beszamelem

4.49 (201 ocen)

  • 30 min

Do końca nie wiem, co w tym daniu gra pierwsze skrzypce. Por czy beszamel? Uwielbiam obydwa składniki, a to danie chodziło za mną od dawna. Świetnie nadaje się na lekką kolację jak i niewymagający dużego nakładu pracy obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 por
    - 10dag sera żółtego
    - 1 szklanka mleka
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - gałka muszkatołowa
    - sól
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pory zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korzeń pora dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy go do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez ok. 5 minut, aby zmiękł. Kroimy pora na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając łączymy składniki. Nie przestając mieszać, powoli wlewamy mleko. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i doprowadzamy do zgęstnienia beszamelu. Polewamy nim pory i całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, ustawionym na grzanie od góry przez ok. 20 minut.

Porady

Pory dodatkowo owinąć można plastrami boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować