Pory w boczku na purée

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała czytelniczka "Prześlij Przepis"

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 50 dekagramów
    - śmietana 18 %: 2 łyżki
    - por: 2 sztuki
    - boczek (w plastrach): 4 sztuki
    - Żółty ser (w plastrach): 4 sztuki
    - oliwa: 4 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pory w boczku na purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pory w boczku na purée 1. Pory oczyszczamy i myjemy.
    Odkrawamy ok. 3-cm kawałek,
    drobno kroimy i podsmażamy
    na oliwie.
  • Pory w boczku na purée 2. Pozostałe pory kroimy
    w cztery ok. 15-cm kawałki
    i gotujemy 10 minut w lekko
    osolonej wodzie. Wyjmujemy,
    osączamy i studzimy. Każdy
    kawałek owijamy najpierw
    plasterkiem sera, a następnie
    boczku.
  • Pory w boczku na purée 3. Robimy purée: ziemniaki
    obieramy, myjemy, gotujemy
    i odcedzamy. Ugniatamy
    tłuczkiem do ziemniaków lub
    przeciskamy przez praskę.
    Dodajemy śmietanę i podsmażonego
    pora. Dokładnie mieszamy.
    Doprawiamy.
  • Pory w boczku na purée 4. Naczynie żaroodporne
    smarujemy oliwą. Wkładamy
    purée, a następnie pory. Zapiekamy
    ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C, aż ser
    i boczek lekko się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować