Pory w boczku na purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory oczyszczamy i myjemy.
Odkrawamy ok. 3-cm kawałek,
drobno kroimy i podsmażamy
na oliwie.
2.Pozostałe pory kroimy
w cztery ok. 15-cm kawałki
i gotujemy 10 minut w lekko
osolonej wodzie. Wyjmujemy,
osączamy i studzimy. Każdy
kawałek owijamy najpierw
plasterkiem sera, a następnie
boczku.
3.Robimy purée: ziemniaki
obieramy, myjemy, gotujemy
i odcedzamy. Ugniatamy
tłuczkiem do ziemniaków lub
przeciskamy przez praskę.
Dodajemy śmietanę i podsmażonego
pora. Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy.
4.Naczynie żaroodporne
smarujemy oliwą. Wkładamy
purée, a następnie pory. Zapiekamy
ok. 20 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
180 °C, aż ser
i boczek lekko się zrumienią.
Komentarze