Pory duszone z pomidorami

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chętnie gotuję, bo sprawia mi to wielką radość. Gdy wygospodaruję trochę wolnego czasu, wypróbowuję nieznane mi dotychczas przepisy. Wszystkie dostosowuję do własnego smaku. Bliscy bardzo mnie chwalą.

Składniki:

  • ● 2 dag margaryny
    ● duża cebula
    ● 1 kg porów
    ● 60 dag pomidorów
    ● sól
    ● pieprz
    ● rozmaryn
    ● tymianek
    ● oregano
    ● łyżeczka sosu sojowego
    ● łyżeczka przecieru pomidorowego
    ● 4 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pory duszone z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pory duszone z pomidorami 1. Pory oczyszczamy, przekrawamy
    wzdłuż na pół i kroimy w 2-cm kawałki. Cebulę obieramy,
    drobno kroimy i podsmażamy
    na margarynie na złoty kolor.
    Wsypujemy pory, mieszamy.
    Dusimy 10 minut na małym ogniu.
    Doprawiamy do smaku solą
    oraz pieprzem. Wlewamy sos
    sojowy. Dodajemy przecier pomidorowy,
    mieszamy. Gotujemy
    jeszcze 5 minut. Przekładamy
    do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Pomidory nacinamy na krzyż,
    polewamy wrzątkiem, a następnie
    zimną wodą. Usuwamy skórki,
    kroimy w cząstki. Układamy
    na porach. Posypujemy rozmarynem,
    tymiankiem, oregano
    oraz startym serem. Zapiekamy
    15 minut w temp. 250 °C.

Porady

● Pory warto wymieszać z pokrojonym w małą kostkę, średnio wytopionym boczkiem. ● Danie urozmaicimy, wkładając między warstwy gotowane 2 minuty, posolone filety rybne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować