Portugalskie gruszki Rocha w occie jabłkowym

4.49 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo twarde, smaczne gruszki, zamarynowane w occie jabłkowym.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • na 900 ml słoik gruszek w occie:

    450 ml wody
    150 ml octu jabłkowego
    1/2 szklanki trzcinowego cukru
    3-4 goździki
    1 kg twardych portugalskich gruszek "Rocha"
    1/2 kory cynamonowej
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Kompot

Portugalskie gruszki rocha w occie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, obrane ze skórki gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych. Zalewamy zimną wodą, zakwaszoną sokiem z limonki lub cytryny żeby gruszki nie ściemniały. W między czasie z pozostałych składników sporządzamy zalewę i ją zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wkładamy pokrojone w ćwiartki gruszki i gotujemy w zalewie 5 minut. Studzimy w zalewie. Ostudzone gruszki układamy w słoikach. Goździki z zalewy usuwamy, a zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy gruszki w słoiku (wyszedł 1 słoik 900 ml). Szczelnie zakręcamy słoiki. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy. Zalewy zostanie połowa, możemy wykorzystać do zrobienia kolejnych gruszek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować