Portugalska pasta z sardynek

0 (0 ocen)

Ta pasta jest podawana jako przystawka w niemal każdej portugalskiej restauracji. Możemy zajadać się nią także na śniadanie lub kolację. Pamiętajmy, że sardynki to jedne z najzdrowszych ryb.

Składniki:


  • 1 puszka sardynek w oleju,
    1 mała cebula,
    40g masła (1/5 kostki),
    5-6 suszonych pomidorów,
    1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
    szczypta ostrej papryki,
    sól,
    pieprz,

Portugalska pasta z sardynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Sardynki oraz suszone pomidory odsączamy z zalewy. Do naczynia blendera wkładamy sardynki, pomidory, cebulę i masło. Miksujemy aż do otrzymania kremowej konsystencji. Pod koniec dodajemy paprykę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę przechowujemy w lodówce. Podajemy ze świeżym pieczywem lub bagietką. Świetnie się sprawdzi również jako imprezowa przekąska - wystarczy posmarować nią krakersy i położyć np. kawałek ogórka. Życzę smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy