Tak przygotowane gołąbki mają wyśmienity smak.Nie wymagają zbyt dużo pracy a efekt jest zadziwiający.
Składniki:
40 dkg. mięsa mielonego wieprzowego
1 duży por
2 marchwie
1 pietruszka
4 jabłka małe
7 śliwek świeżych
sól,pieprz,bazylia,ostra papryka mielona,cukier do smaku,masło do smażenia.
Porowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa i owoce oczyścić,umyć,usunąć gniazda nasienne,pestki i pokroić.Marchew i pietruszkę w paski,wcześniej obgotować w osolonej wodzie około 10 min.2 jabłka pokroić w małe słupki,pozostałe w ósemki,śliwki w plasterki.Cebulę w drobną kostkę.
Z pora zdjąć większe liście,obgotować 5 min. w wodzie by zmiękły,pozostały por pokroić w talarki.
2.Na patelni rozgrzać łyżkę masła,włożyć talarki pora,cebulę,jabłka pokrojone w słupki i 3 śliwki.Całość smażyć do czasu odparowania wody,podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody,dusić do miękkości,przyprawić do smaku przyprawami,pozostawić do przestygnięcia.
3.Mięso mielone przyprawić solą ,pieprzem,bazylią i wyrobić gładką masę.Na stole rozłożyć liście pora,posypać solą,pieprzem,bazylią.Po brzegach ułożyć paski marchwi,środkiem pasek pietruszki.Na tak przygotowanej warstwie,porcjami układać mięso mielone,farsz owocowo porowy,plasterek śliwki.
4.Całość zwinąć w roladkę,spiąć wykałaczką,posypać solą,pieprzem,bazylią
5.Na patelni rozgrzać masło,obsmażyć roladki z dwóch stron,podlewając gorącą wodą dusić do miękkości,zdjąć z patelni.
6.Do powstałego tłuszczu z smażenia wsypać jabłka pokrojone w ósemki,pozostałe śliwki,chwilę smażyć podlewając gorącą wodą.Całość przyprawić do smaku przyprawami,dodać do smaku cukru
7.Z roladek usunąć wykałaczki,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać sosem owocowym.Na każdej roladce położyć kawałek masła.Całość przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 20 min.
8.Gotową potrawę ozdobić ozdobić plasterkami świeżego jabłka,pietruszką.Podawać gorące z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.
Komentarze