Porowa z łososiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis idealnie sprawdził się na Wielkanocny obiad. Zupa tak wszystkim smakowała, że poprosili mnie o ugotowanie jej na kilka rodzinnych okazji.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 cebula
    20 dag ziemniaków
    1 większy por
    2 łyżki masła
    3/4 l bulionu
    20 dag serka topionego śmietankowego
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    10 dag wędzonego łososia
    koper, pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Porowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz ziemniaki obierz, starannie opłucz. Pokrój w drobną kostkę. Por umyj, pokrój w talarki. W dużym garnku rozgrzej masło, zeszklij cebulę. Następnie dodaj ziemniaki i por. Smaż razem ok 5 minut.
  • 2. Podsmażone warzywa zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie wyjmij z garnka część pora, a resztę warzyw zmiksuj blenderem na gładki krem.
  • 3. Serki topione włóż do miski, zalej kremem i zmiksuj blenderem. Przełóż do garnka z zupą. Gotuj przez ok 3 minuty, następnie dodaj kwaśną śmietanę. Dopraw do smaku.
  • 4. Zupę rozlej do talerzy, udekoruj łososiem, odłożonym porem, koperkiem.

    SMACZNEGO :)

Porady

Serkiem topionym zaostrzysz smak również innych zup, głównie warzywnych, między innymi ziemniaczanej, szczawiowej i szpinakowej. Jeżeli nie masz łososia, krem możesz podać z ugotowanym i pokrojonym w cienkie paski kurczakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

zupa z pora i łososia, ze świeżym koperkiem

To może cię zainteresować