Pora na szczupaka

4.49 (164 ocen)

  • 50 min

Miałam okazję przyrządzać dziś szczupaka, którego złowił mój tata. Uwielbiam to szczupacze białe mięsko. Z porem duszonym na maśle i ryżem smakował wyśmienicie.Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • szczupak, łyżka masła, 3 ząbki czosnku
    Marynata:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sok z 1/4 cytryny
    łyżeczka octu balsamicznego
    gałązka rozmarynu
    gałązka tymianku
    sól, pieprz, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
    łyżeczka przesiekanej pietruszki nać
    oraz
    torebka ryżu białego ugotowanego
    por
    łyżka masła
    gruby plaster cytryny ze skórką

Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pora na szczupaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pora na szczupaka w ryżu 1. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu i natrzeć nią rybę z wierzchu i w środku. Do środka poza tym włożyć posiekane 3 ząbki czosnku (z wierzchu mogłyby się przypalić, a przypalony czosnek, jest gorzki)
  • 2. Ułożyć szczupaka w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Piec w temp. 200 stopni około 40 minut pod przykryciem. Ostatnie 5 minut piec bez przykrycia.
  • 3. Por umyć, pokroić w półplasterki i dusić na maśle do miękkości, dodać sól, pieprz i ugotowany ryż, plaster cytryny.
    Dusić pod przykryciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować