Miałam okazję przyrządzać dziś szczupaka, którego złowił mój tata. Uwielbiam to szczupacze białe mięsko. Z porem duszonym na maśle i ryżem smakował wyśmienicie.Polecam.
50 min
Składniki:
szczupak, łyżka masła, 3 ząbki czosnku
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny
łyżeczka octu balsamicznego
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
sól, pieprz, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
łyżeczka przesiekanej pietruszki nać
oraz
torebka ryżu białego ugotowanego
por
łyżka masła
gruby plaster cytryny ze skórką
Pora na szczupaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu i natrzeć nią rybę z wierzchu i w środku. Do środka poza tym włożyć posiekane 3 ząbki czosnku (z wierzchu mogłyby się przypalić, a przypalony czosnek, jest gorzki)
2.Ułożyć szczupaka w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Piec w temp. 200 stopni około 40 minut pod przykryciem. Ostatnie 5 minut piec bez przykrycia.
3.Por umyć, pokroić w półplasterki i dusić na maśle do miękkości, dodać sól, pieprz i ugotowany ryż, plaster cytryny.
Dusić pod przykryciem.
Komentarze