PORA NA KURCZAKA

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

szaszłyki z kurczakiem i porem w marynacie sojowo-miodowej z sałatą rzymską mini.Wspomnienie dania z japońskiej restauracji Wagamama, była tak pyszna, że chciałam ją odtworzyć i powstał szaszłyk:)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SZASZłYKI:
    - Udźce z kurczaka: 8 sztuk
    - por (tylko biała część): 2 sztuki
    MARYNATA:
    - białe wino słodkie: 200 mililitrów
    - sos sojowy ciemny: 4 łyżki
    - miód płynny naturalny: 3 łyżki
    - cukier trzcinowy Demerara: 1 łyżka
    - świeży imbir ok 3 cm pokrojony w kawałki: 1 sztuka
    SAŁATKA:
    - główka sałaty rzymskiej mini: 1 sztuka
    - papryczka pepperoni: 1 sztuka
    - marchew: 1 sztuka
    - mandarynka: 1 sztuka
    - Garść posiekanego szczypiorku: 1 pęczek
    - Garść posiekanej świeżej kolendry: 1 pęczek
    SOS:
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 3 łyżki
    - miód płynny naturalny: 1 łyżka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - sok z połowy średniej wielkości cytryny: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pora na kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oddziel mięso od kości i pokrój w kawałki o szer. ok. 2 cm, przełóż do miski i odstaw.
    2. Przygotowanie marynaty: wlej wino i sos sojowy do rondelka, dodaj miód i cukier trzcinowy, zagotuj, zmniejsz ogień na średni i gotuj do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje (konsystencja syropu), dodaj obrany i pokrojony w kostkę imbir, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
    3. Namocz drewniane patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie przez około 10-15 min.
    4. Po ostygnięciu marynaty zalej nią kurczaka. Dobrze wymieszaj. Odstaw na około 30 minut do zamarynowania (kurczaka najlepiej zostawić w marynacie na całą noc w lodówce).
    5. Pory pokrój na kawałki o szer. ok. 1 cm: po 3 kawałki na jeden szaszłyk
    6. Przygotowanie szaszłyków: nakłuwaj na zmianę kurczaka i pora – po 3 kawałki kurczaka i pora.
    7. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej szaszłyki, grilluj przez ok. 3-4 min. z każdej strony, aż kurczak będzie złoto - brązowy - w międzyczasie polewaj resztą marynaty.
    8. Na koniec przełóż na ok. 10 min. do nagrzanego piekarnika (do temp. ok. 180 stopni).

    SAŁATKA:
    Przygotowanie sosu: Miód mieszamy ze startym lub drobno pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
    Przygotowanie sałatki: Sałatę dobrze umyć i osuszyć. Mniejsze liście pozostawić w całości, a większe porwać na pół. Papryczkę pepperoni i marchew pokroić w cienkie paseczki. Mandarynkę obrać ze skóry i usunąć białe błony. Wszystkie składniki umieścić w misie i razem wymieszać. Dodać szczypiorek i kolendrę.
    Wszystko zalać sosem i przemieszać.
    Podawać z szaszłykami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować