szaszłyki z kurczakiem i porem w marynacie sojowo-miodowej z sałatą rzymską mini.Wspomnienie dania z japońskiej restauracji Wagamama, była tak pyszna, że chciałam ją odtworzyć i powstał szaszłyk:)
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
SZASZłYKI:
- Udźce z kurczaka: 8 sztuk
- por (tylko biała część): 2 sztuki
MARYNATA:
- białe wino słodkie: 200 mililitrów
- sos sojowy ciemny: 4 łyżki
- miód płynny naturalny: 3 łyżki
- cukier trzcinowy Demerara: 1 łyżka
- świeży imbir ok 3 cm pokrojony w kawałki: 1 sztuka
SAŁATKA:
- główka sałaty rzymskiej mini: 1 sztuka
- papryczka pepperoni: 1 sztuka
- marchew: 1 sztuka
- mandarynka: 1 sztuka
- Garść posiekanego szczypiorku: 1 pęczek
- Garść posiekanej świeżej kolendry: 1 pęczek
SOS:
- Oliwa z oliwek extra virgin: 3 łyżki
- miód płynny naturalny: 1 łyżka
- sos sojowy: 1 łyżka
- sok z połowy średniej wielkości cytryny: 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
Pora na kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oddziel mięso od kości i pokrój w kawałki o szer. ok. 2 cm, przełóż do miski i odstaw.
2. Przygotowanie marynaty: wlej wino i sos sojowy do rondelka, dodaj miód i cukier trzcinowy, zagotuj, zmniejsz ogień na średni i gotuj do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje (konsystencja syropu), dodaj obrany i pokrojony w kostkę imbir, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
3. Namocz drewniane patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie przez około 10-15 min.
4. Po ostygnięciu marynaty zalej nią kurczaka. Dobrze wymieszaj. Odstaw na około 30 minut do zamarynowania (kurczaka najlepiej zostawić w marynacie na całą noc w lodówce).
5. Pory pokrój na kawałki o szer. ok. 1 cm: po 3 kawałki na jeden szaszłyk
6. Przygotowanie szaszłyków: nakłuwaj na zmianę kurczaka i pora – po 3 kawałki kurczaka i pora.
7. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej szaszłyki, grilluj przez ok. 3-4 min. z każdej strony, aż kurczak będzie złoto - brązowy - w międzyczasie polewaj resztą marynaty.
8. Na koniec przełóż na ok. 10 min. do nagrzanego piekarnika (do temp. ok. 180 stopni).
SAŁATKA:
Przygotowanie sosu: Miód mieszamy ze startym lub drobno pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Przygotowanie sałatki: Sałatę dobrze umyć i osuszyć. Mniejsze liście pozostawić w całości, a większe porwać na pół. Papryczkę pepperoni i marchew pokroić w cienkie paseczki. Mandarynkę obrać ze skóry i usunąć białe błony. Wszystkie składniki umieścić w misie i razem wymieszać. Dodać szczypiorek i kolendrę.
Wszystko zalać sosem i przemieszać.
Podawać z szaszłykami.
Komentarze