Por w sosie curry

0 (0 ocen)

Lekkie danie z orientalnym sosem.

Składniki:

  • 500 g pora

    Sos:
    2/3 szklanki bulionu warzywnego
    4 łyżki śmietanki 18%
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    1 średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżka curry
    szczypta chilli
    sól do smaku

Por w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Por w sosie curry 1. Por pokroić na grube talarki. Gotować 5 - 8 min w lekko osolonym wrzątku. Dokładnie osączyć.
    Cebulę i czosnek posiekać - przełożyć do garnka z roztopionym masłem. Dodać curry i smażyć 2 - 3 min, mieszając. Następnie oprószyć mąką i zasmażyć.
  • Por w sosie curry 2. Powoli wlać bulion, dodać chilli. Gotować 5 min. Następnie dodać śmietankę i posiekaną natkę. Doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować. Sos doprawić do smaku solą. Ciepłym polać przygotowany por.

Porady

Por można również wymieszać z sosem i podać jak sałatkę na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy