POPIERNICZYŁO SIĘ

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

mówia żę to ostatni dzwonek ... a moje sa mięciutkie i przepyszne i wytrzymają do świąt ... chyba że znikną w niewyjaśnionych okolicznościach :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - maki pszennej: 1300 gramów
    - miękkiego masła lub margaryny: 200 gramów
    - cukru (+ 1 szklanka do karmelu+ 1/2 szklanki wody): 400 gramów
    - płynnego miodu: 400 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - sody oczyszczonej: 2 łyżeczki
    - opakowanie przyprawy do pierników: 1 sztuka
    - Kardamonu: 1 łyżeczka
    LUKIER:
    - białko jajka: 1 sztuka
    - cukru pudru: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Popierniczyło się - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierniki 1. Na samym początku przygotowuje karmel ze szklanki cukru w garnku , jak wypalimy caly cukier zdejmujemy z ognia by się nie poparzyć ponieważ będzie wypryskiwał z garnka i dodajemy pół szklanki wody po czym gotujemy około 5 minut , zostawiamy do wystygnięcia .
  • pierniki 2. Z przesianych suchych składników i masła zaczynamy wyrabiać ciasto siekając nożem , dodajemy wszystkie mokre składniki i wyrabiamy jednolite ciasto .
    Walkujemy i wykrawamy kształty według uznania .
    Pieczemy okolo 8-10 inut w temperaturze 180 stopni.
  • pierniki 3. Wystygnięte dekorujemy lukrem.
  • pierniki 4. Lukier do pierników :

    ubijamy bialko na sztywną pianę dodając szklankę cukru pudru ... jeżeli uważacie że lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru , bądź jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy łyżeczkę soku z cytryny albo pomarańczy , bądź wody

    do dekoracji użyłam rękawy do zapiekania w piekarniku oraz sznurek na bieliznę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować