POPĘKANE CIASTECZKA PIERNICZKOWE

5 (165 ocen)

  • 15 min

Pyszne i efektowne ciasteczka pierniczkowe.

  • 15 min

Składniki:

  • 20 dkg gorzkiej czekolady,
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
    3 jaja całe,
    10 dag masła,
    2/3 szkl. cukru,
    kilka kropek olejku waniliowego,
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    1 i 2/3 szkl. mąki,
    cukier puder,
    tłuszcz do formy.
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki

Popękane ciasteczka pierniczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy. Dodajemy połamaną czekoladę na kawałki i kawę rozpuszczalną.
    Mieszamy rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę, do niej dodajemy cukier i żółtka i olejek.
    Wsypujemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. wszystko dokładnie mieszamy.Wkładamy do pojemnika z pokrywką i wstawiamy na 8 godz. do lodówki.
    Po tym czasie ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy ręką kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze pudrze.
    Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w 170 C 12min

Porady

Należy uważać w czasie pieczenia, gdyż ciasteczka bardzo szybko mogą się przypalić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować