Popękane ciasteczka pierniczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy. Dodajemy połamaną czekoladę na kawałki i kawę rozpuszczalną.
Mieszamy rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę, do niej dodajemy cukier i żółtka i olejek.
Wsypujemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. wszystko dokładnie mieszamy.Wkładamy do pojemnika z pokrywką i wstawiamy na 8 godz. do lodówki.
Po tym czasie ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy ręką kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze pudrze.
Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w 170 C 12min
Porady
Należy uważać w czasie pieczenia, gdyż ciasteczka bardzo szybko mogą się przypalić.
Komentarze