Popapraniec- przepyszne ciasto.

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest wyjątkowe, ponieważ łączy w sobie wiele smaków. Zazwyczaj wszystkie niezbędne składniki mamy w domu, przepis pokazuje jak umiejętnie możemy je połączyć, aby otrzymać pyszny deser.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 6 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - pół szkl. maku
    - pół szkl. wiórek kokosowych
    - łyżeczka kakao
    .
    KREM
    - 0.5 l mleka
    - 3 łyżeczki mąki
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 żółtka
    - 4 łyżki cukru
    - 2 cukry wanilinowe
    - 2 łyżki masła

    POLEWA:
    - pół tabliczki gorzkiej czekolady
    - łyżka masła

    DODATKI:
    - 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego
    - orzechy włoskie lub laskowe
    - rodzynki namoczone w wodzie lub alkoholu
    - wiórki kokosowe
    - płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Popapraniec- przepyszne ciasto. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy- piana nie może nam opaść. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy. Delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy mak, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej kakao. Na okrągłą blachę wylewamy po kolei ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto będzie gotowe studzimy je na kratce.
  • 3. Przygotowujemy krem budyniowy. Odlewamy 3/4 szklanki mleka, resztę wlewamy go garnka dodając cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Do mleka w szklance dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka- mieszamy, aby nie było grudek. Zagotowujemy mleko w garnku, dodajemy dobrze rozmieszaną mieszankę ze szklanki. Energicznie mieszamy do zgęstnienia, gotując na małym ogniu.
  • 4. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Spód smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego i przekładamy większą częścią kremu budyniowego. Wierzch ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, pozostałym kremem. Na krem wykładamy orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i migdały.
  • 5. Przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto tworząc nieregularne wzory.

Porady

Jeśli ciasto przeznaczone jest dla dorosłych rodzynki moczymy w wódce, lub innym mocnym alkoholu, np. rum.W przypadku, kiedy częstujemy ciastem dzieci pozostańmy przy wersji bezalkoholowej, czyli rodzynki moczymy w ciepłej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować