Poobiadowa zupa ziemniaczana

0 (0 ocen)

Pyszna zupa z ziemniaków pozostałych z obiadu.

Składniki:

  • około 500 g pogniecionych ziemniaków (pozostałe po obiedzie, mogą być z poprzedniego dnia)
    2 średnie białe cebule (łącznie 140g)
    60 g pora
    2 ząbki czosnku
    3 szklanki bulionu (warzywny lub drobiowy, ewentualnie domowy rosół)
    6 łyżek śmietany 12%
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    kilka ziarenek pieprzu kolorowego
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    50 g słonecznika łuskanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Przystawki

Poobiadowa zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Poobiadowa zupa ziemniaczana 1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.
  • Poobiadowa zupa ziemniaczana 2. Cebule, por i czosnek posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać olej, ziarenka pieprzu i posiekane warzywa - całość dusić około 10 min, często mieszając.
  • Poobiadowa zupa ziemniaczana 3. Po tym czasie do garnka wlać bulion, dodać tymianek, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i ziemniaki - doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 min.
  • Poobiadowa zupa ziemniaczana 4. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy - mieszankę wlać do garnka. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Doprawić do smaku.
    Każdą porcję zupy posypać prażonym słonecznikiem. Można również przyzdobić kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować