Pomarańczowo-miodowe udka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Udka na słodko? czemu nie?!Uwielniam takie , słodko - kwasne akcenty w daniach mięsnych. Maja nieziemski , orginalny i delikatny smak:)Po prostu.....pychotka.....Polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 udka
    1 pomarańcza pokrojona w plastry
    połowa szklanki soku wicisnietego z 2-3 pomarańczy
    łyzka miodu płynnego
    2 łyzki oliwy
    1 łyzeczka świezo startego imbiru
    tarta skórka z połowy pomarańczy

Pomarańczowo-miodowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka    w pomarańczach 1. 1.Wyciśnięty sok z pomarańczy wymieszać z oliwą , miodem i startym imbirem. Do marynaty włozyć udka i odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny , a najlepiej na całą noc.
    2 .Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i plastrami pomarańczy
    .Piec w rozgrzanym piekarniku około 50-60 min. w 180 stopniach od czasu do czasu podlewając sosem, który uwolniło zapiekane mięso. Podawac z ulubiona surówką i z usmiechem na twarzy:)-Polecam i smacznego.

Porady

udka mozna delikatnie posolic , mi w zupełnosci imbir w marynacie wystarczył, - 4 porcje. -czas przygotowania- podany bez marynowania mięsa w marynacie.

Komentarze

Podobne przepisy