Pomysł na świąteczny półmisek

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Biały indyk w głównej roli.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 udziec z indyka
    250 ml.śmietana kremówka 36%
    3 łyżeczki żelatyna
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Udziec Udziec z indyka Przystawki

Pomysł na świąteczny półmisek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udziec z indyka 1. Udziec z indyka, doprawiamy tylko solą i pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy z niego skórę.
    Po całkowitym ostudzeniu polewamy go kilkakrotnie słodką śmietaną wymieszaną z żelatyną.
    Podajemy z dużym widelcem i ostrym nożem. Każdy kroi sobie taki kawałek na jaki ma ochotę.

Porady

Może to być również pierś z kurczaka.Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa.Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udzca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek,jest tam m.in. kindziuk,szynka gotowana,szynka szwarcwaldzka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować