Pomidorowe miseczki z mozzarellą i pesto

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo smaczna,efektowna,włoska przystawka ze świeżych pomidorów wypełnionych mozzarellą i pesto,idealna na przekąskę.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 okrągłe duże czerwone pomidory
    2 średnie pomarańczowe pomidory
    2 pomidorki cherry
    2 kulki mozzarelli
    4 łyżki pesto bazyliowego
    2 łyżki śmietany 18%
    sól morska
    świeżo mielony pieprz
    oliwa
    świeża bazylia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidorowe miseczki z mozzarellą i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duże i średnie pomidory przetnij na połowę,wdrąż miąższ i pestki ze środka tak,aby powstały puste miseczki pomidorowe,a pomidorki cherry przetnij tylko na pół.
  • 2. Na jednego dużego pomidora stop jedna mozzarellę w rondelku z łyżka śmietany,rób to na małym ogniu,lekko ostudź i kiedy masa zacznie tężeć wlej do pomidora,odstaw aż mozzarella stężeje,ostrożnie włóż w to średniego pomidora,delikatnie dociskają na mozzarellę,wypływającą masę usuń ostrzem noża,odstaw,aż mozzarella stężeje.
  • 3. W muszlę średniego pomidora włóż łyżkę pesto,a w środek włóż połówkę pomidorka cherry,powtórz te same czynności z drugim pomidorem.
    Wstaw do lodówki na godzinę,przed podaniem przetnij ostrym nożem na ćwiartki,oprósz solą morską ,świeżo zmielonym pieprzem,skrop oliwą i posyp listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować